Henk de Rooij is niet alleen voorzitter, maar ook vader van één van de bewoners van WiBoz. “Samen met andere ouders zijn we een vereniging gestart om zelf een wooninitiatief te regelen voor onze kinderen. Daarin stond vanaf moment één inclusie centraal. Iedereen hoort erbij en heeft keuzevrijheid, ook mensen met een beperking”, legt Henk uit.
De bewoners van WiBoz krijgen dan ook veel vrijheid. “Er wonen 21 individuen met ieder hun eigen smaak. Ze hebben allemaal hun eigen kamer ingericht. Van de kleur op de muur tot aan het sanitair. Door al deze totaal verschillende kamers komen hun karakters mooi naar voren.”
Een groen wooninitiatief
Het appartementencomplex in Bergen op Zoom heeft stadsverwarming. Duurzaam, maar ook erg prijzig. Zodra de energieprijzen stijgen, gaat ook de prijs van de stadsverwarming omhoog. Dat was de reden dat Henk samen met de andere ouders op zoek ging naar een energie-expert. “Toen kwam YES in beeld. Na meerdere contactmomenten was het voor ons duidelijk: dit is de juiste partij om ons te ondersteunen.”
“Ze denken en kijken echt met ons mee. Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van energie en hoe kan dat op de goedkoopste manier? Daarbij komen ze hun beloftes echt na. Hebben ze geen succes met bijvoorbeeld een aanvraag voor subsidie of teruggave van energiebelasting? Dan zijn er ook geen kosten: no cure, no pay.”
Naast die eerlijke bedrijfsvoering is Henk ook tevreden over de samenwerking. “YES laat echt het gezicht achter hun bedrijf zien. Ze omarmen ons initiatief en dragen er graag iets aan bij. En dat op een zo normaal mogelijke manier. We hoeven niet vooraan in de rij te staan of extra korting te krijgen, omdat onze kinderen een beperking hebben. Ook op het gebied van energie willen we normaal worden behandeld.”
Energiezuinig wonen kun je leren
Het appartementencomplex is opgedeeld in drie woonlagen, sommige bewoners, met begeleid wonen, hebben zelfs hun eigen energiemeter. “Doordat ze een eigen energiemeter hebben, leren we ze om te gaan met hun energieverbruik. Sommige bewoners hebben een diepvries, houden ervan om in bad te gaan of zitten de hele dag te gamen. Dan proberen we ze bewust te maken dat dit gedrag veel kosten met zich meebrengt, zeker in deze tijd.”
Dat doen de ouders en verzorgers op een leuke en toegankelijke manier. “We zijn bijvoorbeeld begonnen met het scheiden van afval. Niet zomaar alles in één zak, maar plastic, blik, glas en papier apart. Daarnaast werken we met pictogrammen. Zoals bijvoorbeeld opstaan, wassen, scheren, douchen. In de badkamer kunnen we dan bijvoorbeeld een pictogram van het douchen plaatsen met daarbij een tijdsslot zoals een zandloper zodat ze weten hoelang ze ongeveer kunnen douchen. Zo betrekken we ze overal bij, ook bij energiezuinig wonen”, zegt Henk.
Een energieneutraal initiatief
Maar daar laat WiBoz het niet bij: het kan altijd duurzamer. “Het zou erg mooi zijn als we helemaal energieneutraal kunnen worden. De afgelopen twee jaar zagen we de kosten van de bewoners enorm omhoog schieten. En het zijn allemaal mensen met een WAJONG die op bijstandsniveau zitten. Daarom willen we de bewoners nóg meer bewust maken van hun verbruik. Daarnaast zouden extra zonnepanelen en andere mogelijkheden voor additionele energie zeker een waardevolle toevoeging zijn voor een energieneutraal wooninitiatief. Daarin zien we de samenwerking met YES als een grote toegevoegde waarde.”