‘Wat ik bij YES leer, wil ik ook in de politiek gebruiken’

1 januari 2023 -
‘Wat ik bij YES leer, wil ik ook in de politiek gebruiken’

Job (21) werkt als  energieadviseur bij YES, zit als vicevoorzitter in het bestuur van de Gelderse afdeling van politieke jongerenorganisatie DWARS, is bezig met afstuderen in natuur- en sterrenkunde en oja, hij doet ook nog even de opleiding bestuurskunde. Een bezige bij kun je ‘m zeker noemen, maar alles wat hij doet is om de wereld een stukje mooier te maken.

Job is sinds augustus 2021 onderdeel van het YES-team. “Via een studievriendin ben ik bij YES terechtgekomen. En daar ben ik tot de dag van vandaag heel blij mee. De energiemarkt is een markt die altijd in ontwikkeling is, dus er is elke dag wel iets nieuws. Daarnaast is de werksfeer heel open. Je bent vrij om je te ontwikkelen en de borrels zijn natuurlijk ook een leuke bijkomstigheid.”

Interesse in duurzaamheid

Job was altijd al bezig met duurzaamheid. “Toen ik op de middelbare school zat, dacht ik dat ik later een raket in de ruimte wilde schieten en dat ik de eerste man op mars wilde zetten. Maar dat idee is nu meer verschoven naar: laten we het eerst hier op aarde mooi maken voordat we dat voor elkaar krijgen. Iets doen aan klimaatverandering heeft altijd al in mijn hoofd gezeten. En dat je daar dan direct iets aan kan bijdragen door duurzame energie op de markt te brengen of mensen te helpen keuzes te maken in een beweeglijke energiemarkt, vind ik heel fijn.”

Vicevoorzitter van DWARS Gelderland

Sinds april 2021 is Job lid van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. “We houden ons bezig met thema’s als: zorg, energie, wonen en onderwijs. Nu ben ik vooral bezig met de commissie economie. Dan is er weer iets in het pensioenstelsel veranderd en de andere keer hebben we het over het feit dat het NS-personeel staakt: het kan alle kanten op gaan, maar het heeft altijd betrekking op de maatschappij en dat vind ik juist zo leuk.”

Op dit moment zit Job in het bestuur van DWARS Gelderland als vicevoorzitter. “In een goede week ben ik wel 20 uur bezig met DWARS. En dat zijn naast vergaderingen ook de activiteiten die we organiseren om jongeren te inspireren met bijvoorbeeld borrels of een interessante lezing.”

Naast DWARS staat Job op dit moment ook op nummer tien van de Provinciale Staten kandidatenlijst van GroenLinks voor Gelderland. “Op dit moment zitten we in een energie- en klimaatcrisis. De energietransitie is daarom één van de speerpunten waar ik me hard voor wil maken in de Provinciale Staten. Juist omdat ik bij YES veel over energie heb geleerd, vind ik het leuk om me daar in de politiek ook mee bezig te houden. Daarmee wil ik andere jongeren ook inspireren om te laten zien hoe belangrijk deze onderwerpen zijn. Hoe ze daar in de toekomst op vooruit kunnen gaan. Maar niet alleen jongeren: iedereen gaat erop vooruit in een betere wereld.”