TenneT maakt ruimte op het hoogspanningsnet in Noord-Brabant en Limburg

9 september 2022 -
TenneT maakt ruimte op het hoogspanningsnet in Noord-Brabant en Limburg

Het hoogspanningsnet in Limburg en Noord-Brabant heeft vanaf december weer ruimte voor nieuwe windparken, zonneparken en grootverbruikers. Afgelopen drie maanden konden die geen aansluiting krijgen omdat het stroomnet te vol was. Het capaciteitstekort ontstond door de snelle opkomst van warmtepompen, laadpalen, nieuwe bedrijven en de elektrificatie van de industrie.
In juni maakte TenneT bekend dat het netwerk in Noord-Brabant en Limburg vol zat. Hierdoor konden er geen grootverbruikers meer op het netwerk worden aangesloten, voor zowel afname als opwekking van elektriciteit. Maar uit onderzoek van TenneT zelf blijkt dat een nieuw systeem zorgt voor extra ruimte op het net.

Via dat nieuwe systeem worden gebruikers gevraagd om tegen een vergoeding op drukke momenten het net te ontlasten, zodat er ruimte komt voor nieuwe aansluitingen. Hierdoor wordt de spits vermeden. Voor bedrijven die willen aansluiten of verzwaren, is er dan voldoende ruimte. Alleen voor aanvragen van zonneparken en windmolens is die ruimte er helaas nog niet.

Er komt 722 megawatt vrij voor bedrijven die een nieuwe aansluiting willen of meer stroom willen gebruiken. Tennet verwacht dat dat genoeg is voor alle grootverbruikers die nu op de wachtlijst staan.