Stroomnet steeds drukker: wat betekent dat?

Samen zijn we bezig om Nederland steeds groener te maken: we leggen windparken aan, we rijden elektrisch en we plaatsen zonnepanelen op onze daken. En dat maakt onze ecologische voetafdruk steeds kleiner, maar zorgt ook voor extra drukte op het stroomnet. In dit artikel leggen we je uit wat dat betekent.

Samen zijn we bezig om Nederland steeds groener te maken: we leggen windparken aan, we rijden elektrisch en we plaatsen zonnepanelen op onze daken. En dat maakt onze ecologische voetafdruk steeds kleiner, maar zorgt ook voor extra drukte op het stroomnet. In dit artikel leggen we je uit wat dat betekent.

Door de overgang naar duurzame, hernieuwbare energie loopt het stroomnet in Nederland steeds verder vol. Omdat particulieren en bedrijven steeds meer aangemoedigd worden om zonnepanelen te plaatsen voor het opwekken van duurzame energie, leveren ze ook meer niet gebruikte stroom terug aan het elektriciteitsnet. Het gevolg? Plaatselijke overbelasting van het stroomnet door piekbelasting.

Netbeheerders moeten daarom steeds vaker ’nee’ verkopen als nieuwe bedrijven een aansluiting vragen of zonnepanelen willen leggen. Op dit moment ervaren met name de grootgebruikers dat, maar ook consumenten met een kleinverbruikersaansluiting gaan de gevolgen binnenkort merken.

Maximale capaciteit

Het feit dat ons elektriciteitsnet nu overbelast is, zit ‘m in onze groeiende economie. Doordat we met zijn allen zo goed bezig zijn een duurzame levensstijl te realiseren heeft het stroomnet zijn maximale capaciteit bereikt. De digitalisering van de samenleving en al onze nieuwbouwwoningen dragen daar ook hun steentje aan bij. Alle provincies in Nederland hebben op dit moment al met krapte op het elektriciteitsnet te maken gehad. In de meeste gebieden gaat het over het terugleveren van elektriciteit door zonne- en windparken.

Het wordt steeds minder vanzelfsprekend dat consumenten zonne-energie altijd kunnen terugleveren. En het verzwaren van een huisaansluiting om deze geschikt te maken voor bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrisch koken kan ook steeds langer duren.

Rendabel project

Toch moeten we blijven verduurzamen met zijn allen! Deze terugleverbeperking betekent namelijk niet dat er niet geïnvesteerd mag worden in duurzame energie. Overstappen op zonne-energie en investeren in groene energie is én blijft een rendabel project. Het wordt nu gewoon belangrijker om ook rekening te houden met het feit dat het druk is op het elektriciteitsnet. Zo zijn er verschillende manieren om bij het plaatsen van zonnepanelen spanningsproblemen te voorkomen. En daarbij helpen wij je graag verder.

Is jouw locatie geschikt voor een zonnepark? Op die vraag kan YES snel antwoord geven via een gratis quickscan, die we maken op basis van een door jou ingevulde checklist. Vraag de checklist aan en laten we met z’n allen verder werken aan een groene toekomst!

Vraag de checklist aan.

Neem direct contact op

YES Energie ondersteund al honderden bedrijven, verenigingen en vastgoedpartijen in Nederland bij het optimaliseren van hun energiekosten en het realiseren van projecten op het gebied van duurzame energie. Benieuwd hoe we ook jou kunnen helpen?

4,8

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Social media