Belangrijke aandachtspunten over de compensatie
Als verhuurder ben je verplicht om de volledige toegekende compensatie uit te betalen aan de bewoners/eindgebruikers. Intermediaire kosten mogen hierbij niet verrekend worden met de compensatie. Wil je meer weten over hoe je de tegemoetkoming hoort te verdelen? Kijk voor alle voorwaarden op de website van Rijksoverheid.
YES is verplicht om onderbouwende informatie op afroep te delen met de uitvoeringsorganisatie Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen. Als je gebruik maakt van onze diensten ga je ermee akkoord dat onderbouwende informatie voor de aanvraag van de subsidie (bijvoorbeeld energiecontracten, rekeningen van energieleveranciers, overzichten met eindbetalingen en andere documenten) op afroep beschikbaar worden gesteld aan de uitvoeringsorganisatie.
Wat is de SDE++?
De SDE++ is een verbreding van de voormalige Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+). Deze nieuwe regeling stimuleert naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft. De focus ligt hier op de energietransitie (hoeveelheid vermeden CO2) in plaats van de energieproductie in de SDE+. Bij deze nieuwe regeling blijven de subsidies voor het opwekken van duurzame energie wel bestaan.
Nieuw in de SDE++ is Carbon, Capture & Storage (CCS). Dat is de afvang en opslag van CO2 die verschillende toepassingen in de industrie kent. In 2020 wordt de SDE++ voor verschillende categorieën van de CCS opengesteld. Ook vallen elektrische boilers en warmtepompen nu onder deze regeling. Andere categorieën zijn onder andere: aquathermie, warmtebenutting uit champost, daglichtkas, geothermie voor toepassing in een gebouwde omgeving, industriële restwarmte en waterstofproductie via elektrolyse.
Hoe werkt het?
De SDE++ werkt net als zijn voorganger als een veiling die gefaseerd wordt opengesteld, waarbij de maximale subsidiebehoefte waarvoor projecten ingediend kunnen worden per fase toeneemt. Deze methode stimuleert aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen. De SDE++ is bovendien techniekneutraal. Dit betekent dat alle technologieën een eerlijke kans krijgen en direct met elkaar concurreren, zodat kostenreductie en innovatie worden aangemoedigd.
Wat betekent dit voor mij?
Wil je meer weten over de mogelijkheden van deze regeling voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. Als specialist in advies en ontwikkeling van zonneparken helpen we je graag bij het indienen van een kansrijke aanvraag.