‘YES helpt onze duurzaamheidsfilosofie te realiseren’

‘YES helpt onze duurzaamheidsfilosofie te realiseren’

Al 5 jaar werkt Het Rijk Golfbanen samen met YES Energie Advies. Zo kon het bedrijf nieuwe energiecontracten sluiten en de juiste subsidiepotjes aanspreken. Algemeen directeur Hans Blaauw vertelt hoe YES hen op dit moment helpt met isolatieverbetering en de aanleg van zonnepanelen en laadpalen.

Het Rijk Golfbanen runt vier golfbanen over het hele land: in Nijmegen/Groesbeek, Nunspeet, Margraten en Enschede. Kwaliteit, duurzaamheid, service en toegankelijkheid staat bij hen hoog in het vaandel. Vooral de toegankelijkheid is iets wat hen onderscheidt van anderen, vertelt Hans: “Veel golfbanen zijn exclusief voor leden. Wij vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. Dus ook als je geen golfer bent, kun je hier dineren of een kop koffie drinken.”

Oog voor natuur en duurzaamheid

Dat duurzaamheid en het milieu belangrijk zijn voor Het Rijk Golfbanen is niet zo gek: golfbanen liggen middenin de natuur. “Bij het aanleggen en onderhouden van golfbanen komt ontzettend veel kijken. We moeten ons houden aan natuurwaarden en rekening houden met planten en dieren. We vinden het belangrijk dat daar oog voor is”, vertelt Hans. “Daarom zijn we ook al 5 jaar GEO-gecertificeerd.”

De GEO-certificering is een allesomvattend internationaal keurmerk voor verantwoorde en milieuvriendelijke golfbaanexploitatie. “Dat houdt in dat we rekening houden met mens en milieu, inzetten op goed personeelsbeleid, milieuvriendelijk golfbaanbeheer en -onderhoud verrichten en ons energieverbruik terugdringen. Bijvoorbeeld door onze golfbuggy’s te vervangen door lithiumbuggy’s, wat een stuk duurzamer is. Of banen te onderhouden met groene bestrijdingsmiddelen”, legt Hans uit.

Energieverbruik terugdringen

Die groene stempel is dus belangrijk bij Het Rijk Golfbanen. Maar ook energiekosten spelen een rol. Bij het uitzoeken hoe ze hun energieverbruik konden terugdringen, hebben ze de hulp van YES ingeroepen. “Via een netwerkbijeenkomst ontmoette ik Jasper Meinema van YES en toen zijn we eens gaan praten”, vertelt Hans. “Dat leverde ons nieuwe energiecontracten op en inzichten in hoe we de juiste subsidiepotjes kunnen aanspreken.”

En die samenwerking zet zich voort: “Nu zijn we aan het kijken hoe we de 144 zonnepanelen op Het Rijk van Nijmegen kunnen verdubbelen in aantal en op onze andere drie banen zonnepanelen realiseren”, aldus Hans. “Ook onderzoeken we hoe we voor nóg betere isolatie en waterbesparing kunnen zorgen. Die energiebesparing vinden we heel belangrijk. Zo zijn we duurzaam bezig en scheelt het ook nog eens enorm in de kosten. Op termijn hopen we onszelf te kunnen voorzien in ons totale stroomverbruik.”

YES is daarbij een gids in leveranciersland, vertelt Hans: “Zij weten precies bij welke marktpartijen ze moeten zijn om ons te ondersteunen in onze energiebesparing. Dat is erg handig, want daardoor hoeven we niet zelf op zoek naar welke partij ons het beste van dienst kan zijn. En door ons met de juiste partijen in contact te brengen, helpen ze onze duurzaamheidsfilosofie te realiseren.”

Klantgerichte duurzaamheid

Met hulp van YES Energie Advies zet Het Rijk Golfbanen steeds meer stappen richting een duurzaam beleid. Ook bezoekers van de golfbanen zien dat terug: “In samenwerking met YES hebben we nu per golfbaan zes laadpalen op onze parkeerterreinen staan. Daarmee kunnen we onze gasten nog meer service verlenen en in hun behoeften voorzien: zij kunnen een paar uur golfen en in de tussentijd staat hun elektrische auto aan de lader. Ideaal”, aldus Hans. YES plaatst en onderhoudt de laadpalen en regelt de betaling met de gebruikers. Het enige wat de golfbaan hoeft te doen, is een aantal goede parkeerplaatsen ter beschikking stellen. Hans ziet deze samenwerking  als een eerste stap van de vele die nog gaan volgen: “Dit is natuurlijk nog maar het begin. Dat elektrisch rijden en laden gaat zich in de komende jaren steeds verder uitbreiden. Daarom bereiden we ons nu alvast voor op wat er komen gaat.”

Foto: Miriam Rohde – Pictures by Mir


Alle referenties