‘YES als externe projectleider voor ons zonnedak’

YES Energie Advies realiseerde afgelopen jaar een prachtig zonnedak voor Slagman Groep in Doetinchem en regelde gunstige energiecontracten voor het machinebedrijf. Eigenaar Kees van Cappellen vertelt over de zonnepanelen op het dak van Slagman Groep én over het effect van de ledverlichting die het bedrijf via YES overal liet installeren.

Slagman Groep is een machinefabriek. Het bedrijf uit de Achterhoek richt zich op de speciaalmachinebouw en hoogwaardige verspaning. Kees: “Dan gaat het vooral om complexe enkelstuks of kleine series. Denk aan speciale machines of apparaten, maar ook aan complexe onderdelen voor de hightech industrie en de medische of automotive sector.” Daarbij verzorgt Slagman het hele traject: van engineering tot inkoop en van het plaatsen van de apparatuur tot de nazorg.

Zo bewust mogelijk ondernemen

Duurzaamheid wordt de laatste jaren steeds belangrijker voor de Doetinchemse machinefabriek. “We krijgen steeds meer te maken met duurzaamheidseisen. Vanuit de overheid en onze klanten, maar we vinden het zelf ook belangrijk. We willen zo bewust mogelijk ondernemen. Dat betekent dat we bijvoorbeeld alle afvalstoffen die we produceren ook weer afvoeren zoals het hoort. Anders schuiven we het probleem alleen maar door naar een volgende generatie.”

Op het gebied van energiebesparing en schone energie had Slagman Groep nog een belangrijke stap te zetten. “Daar zijn we twee jaar geleden eens kritisch naar gaan kijken. We verbruiken nogal wat energie in onze werkplaats en dat kost een hoop geld. Samen met YES Energie Advies hebben we daarom een zonnepark op het dak gerealiseerd en zijn we overgestapt op full-ledverlichting.”

Zonnepark op het dak

Slagman bleek een behoorlijk dakoppervlak te hebben om zonnepanelen op te plaatsen en ook de ligging van dat dak is gunstig. Via een SDE-project kreeg het bedrijf subsidie van de overheid voor het plaatsen van de panelen. Kees: “Toen die subsidie goedgekeurd was, kwam YES in beeld. We zagen namelijk al snel dat we de hele begeleiding van het traject en de plaatsing van de zonnepanelen niet zelf moesten gaan doen.”

YES was de externe projectleider en zorgde ervoor dat Slagman Groep zich geen zorgen hoefde te maken over al het extra werk. Kees vertelt: “We hebben zelf de zonnedakbouwer geselecteerd, maar al het andere heeft Jasper Meinema van YES voor ons gedaan. Hij zorgde voor de controle, de planning en niet onbelangrijk: hij hield in de gaten dat het budget niet overschreden werd. En dat beviel niet alleen zakelijk, maar ook persoonlijk goed. We hebben veel aan elkaar gehad. Wij konden Jasper bijvoorbeeld weer helpen met onze kennis en kunde en konden hem aan nieuwe contacten helpen.” Inmiddels kan Slagman Groep zelf voorzien in zo’n 60 tot 65% van hun totale stroomverbruik. “Dat maakt het qua kosten ook heel interessant voor ons”, legt Kees uit.

Professionelere uitstraling met ledverlichting

In de tweede fase van het verduurzamingsplan van Slagman Groep stond ledverlichting centraal. “Via YES kwamen we in contact met een leverancier van ledverlichting in Nijmegen, die het hele pand voorzien heeft van ledverlichting. Er zit geen tl-buis meer in”, lacht Kees. “En we hebben ontzettend veel schik met de nieuwe verlichting. Het is een wereld van verschil. Het licht is veel minder geel, het lijkt bijna daglicht. De werkplaats heeft zo een hele mooie high tech-uitstraling gekregen. En daarbij scheelt het ons 30.000 kilowattuur per jaar. Dat is een forse besparing.”

Kosten besparen

Naast het uitvoeren en begeleiden van duurzame projecten heeft YES Slagmangroep ook geholpen om de kosten van energie te reduceren. Zo is het vastrecht bij Liander met 15% gedaald en is er een supergunstig contract ingekocht bij Eneco. De energie is nu duurzaam én goedkoop. Samen met YES Energie Advies onderzoekt Kees nu of Slagman de komende jaren nog meer kan besparen op het gebied van elektra. “Misschien dat er laadpalen komen als we over meer elektrische auto’s beschikken. We willen in ieder geval graag verder verduurzamen.”


Alle referenties