Een eeuwenoud monument in een duurzaam jasje

De Stevenskerk vormt het hart van Nijmegen. De kerk is er voor iedereen en is een belangrijke verbindende factor voor de Nijmeegse samenleving. Onlangs heeft de kerk dan ook een erg mooie subsidie ontvangen voor een groot verduurzamingsproject. Heleen Wijgers, directrice van Stichting Stevenskerk vertelt meer over de kerk én hun visie op verduurzaming.

Stichting Stevenskerk bestaat al bijna 750 jaar. Hoog tijd dus voor een metamorfose. Letterlijk en figuurlijk. Niet alleen het uiterlijk van de kerk wordt in een nieuw jasje gezet, ook de evenementen worden steeds moderner. “De bestuursleden vormen de eigenaar van de kerk en zij hebben mij in dienst genomen voor het in stand houden van de kerk. We willen dat de kerk een plek wordt voor ontmoeting. Niet alleen voor zondagse kerkdiensten, maar ook voor concerten, lezingen, bruiloften of rondleidingen”, legt Heleen uit.

ANBI-deal

Samen met YES Energie Advies heeft Stichting Stevenskerk een ANBI-deal afgesloten. “De ANBI-deal houdt in dat YES ons pro bono helpt met de teruggave van de energiebelasting. Hier zijn wij heel erg mee geholpen. Als ANBI-stichting staat alles wat we doen in het teken van de instandhouding van de kerk. Daarnaast sluit YES ook ons energiecontract af”, zegt Heleen. Zo kunnen nog meer mensen van dit oude monument genieten: precies wat de stichting wil.

Toegankelijkheid creëren

Stichting Stevenskerk voelt dat de kerk er is van én voor Nijmegen. “We willen de kerk daarom openstellen voor een zo breed mogelijk publiek. Op dit moment moeten we 100 dagen in het jaar onze deuren sluiten, omdat het gewoonweg te duur is. De energiekosten voor zo’n groot pand zijn niet meer bij te houden.” Door te verduurzamen, wordt de kerk niet alleen energiezuiniger, maar ook toegankelijker. “Ons doel is om de kerk 365 dagen in het jaar te openen zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om dit prachtige monument te bezoeken. We zijn eigenlijk van een religieus gebouw naar een steeds meer maatschappelijk gebouw gegaan”, zegt Heleen.

Verduurzamingsproject

In 2018 kreeg de Stevenskerk een subsidie van maar liefst 5,5 miljoen van de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) voor restauratie en verduurzaming. “Daarmee zijn we een verduurzamingsproject gestart. Zo hebben we afgelopen jaar geïnvesteerd in nieuwe ledverlichting. Bijna de hele kerk hangt vol met ledverlichting en dat trekken we nu ook door naar de kapellen. Daarnaast gaan we investeren in nieuwe Hr-ketels en nieuwe vloerverwarming. De huidige vloerverwarming ligt namelijk erg ver van de tegels af. Daardoor heb je meer stookkosten en duurt het langer voordat het warm is.”

Out of the box denken: dat is wat de Stevenskerk belangrijk vindt. “Met zo’n hoog gebouw is het belangrijk dat je buiten de lijntjes kleurt. Ga je voor dubbelglas? Of toch voor kierdichting? En wat doet dat dan met je binnenklimaat en meubilair? Dat is iets wat het RCE voor ons aan het onderzoeken is. Want het is een echte uitdaging om je in te zetten voor energietransitie en toch zoveel mogelijk de charme van het pand te behouden. Maar die uitdaging gaan we graag aan”, zegt Heleen.

Benieuwd wat de ANBI-deal tussen Stichting Stevenskerk en YES inhoudt? Lees er meer over op onze site. Met de deal ontzorgen we onze klanten zoveel mogelijk in het traject van de teruggave van energiebelasting. Zo heeft de organisatie de kans om zich te richten op de dingen die er echt toe doen: verduurzaming bijvoorbeeld.

Neem direct contact op

YES Energie ondersteund al honderden bedrijven, verenigingen en vastgoedpartijen in Nederland bij het optimaliseren van hun energiekosten en het realiseren van projecten op het gebied van duurzame energie. Benieuwd hoe we ook jou kunnen helpen?

4,8

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Social media