‘Dit is het begin van een mooie samenwerking’

‘Dit is het begin van een mooie samenwerking’

Zorgen dat huurders in een veilige en verantwoorde omgeving wonen. Dat is wat Eef Willems, oprichter Stichting Verantwoord Woningbeheer Nederland (VWN), belangrijk vindt. “We zorgen ervoor dat huurders én verhuurders zonder zorgen kunnen (ver)huren. We focussen steeds meer op duurzaam wonen, daarom zijn we onder andere onze krachten gaan bundelen met YES.”

Stichting VWN doet het commercieel, financieel en technisch beheer voor particuliere verhuurders. “Alles wat we doen is op maat. Zo zijn er verhuurders waar we alleen een geschikte huurder voor zoeken. Maar er zijn ook verhuurders waarbij we gewoon de sleutels krijgen en alles moeten regelen. Dat zorgt voor afwisseling en creëert uitdagingen.”

Vooral jongerenhuisvesting is iets waar Stichting VWN zich op focust. “We zijn Preferred partner van de internationale afdeling van de Radboud Universiteit en sinds kort van de HAN. Op die manier zorgen we voor de huisvesting van internationale studenten.”

Bewustwording

Sinds begin dit jaar is Stichting VWN met YES in zee gegaan. “We sluiten graag collectieve contracten af voor onze klanten omdat ze daar voordeel van hebben. De samenwerking lijkt goed te lopen en we hebben er heel veel vertrouwen in dat dit het begin is van een mooie samenwerking. Als het goed gaat, gaan we de samenwerking ook zeker uitbreiden. Zo is een deel van onze verhuurders meegegaan in de collectieve contracten. En we verwachten dat als het goed gaat meerdere verhuurders zullen volgen.”

Eef wil huurders én verhuurders laten weten dat duurzaam wonen steeds belangrijker wordt. “Verduurzamen is één ding, maar bewustwording is zeker met deze doelgroep net zo belangrijk. Je kunt alles isoleren, maar als je vervolgens je raam openzet, dan verdwijnt de energie nog steeds aan alle kanten naar buiten. Bewustwording is een heel belangrijk onderdeel, maar ook heel moeilijk onderdeel.”

“Daarbij is het voor verhuurders ook belangrijk: heeft de huurder wel de mogelijkheid gehad om inzichten te krijgen in zijn verbruik? Dat moet je actueel kunnen laten zien als verhuurder. Als je als verhuurder investeert, investeer dan in verduurzaming. Als je dat niet doet, wordt je daar over een paar jaar op afgerekend. En dat zou zonde zijn!”

Eigen ontwikkelde app

Die bewustwording wil Stichting VWN bijvoorbeeld onder de aandacht brengen met hun eigen ontwikkelde applicatie. “Het is een applicatie waarin je eigenlijk alles beheert rondom energie. Samen met YES maken we het energieverbruik per pand zichtbaar, en vertalen het ook direct door naar de kosten voor de huurder. Huurders zien ook wat hun huidige verbruik oplevert qua kosten of juist terugbetaling op de lange termijn. De app vertaalt het verbruik meteen in geld, om bewustwording te creëren. Zo realiseren we duurzaam wonen.”

 


Alle referenties