Wanneer is een energielabel nodig?

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van bedrijfsgebouwen is een geldig energielabel verplicht. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar van het pand. Bij nieuwe verhuur moet de eigenaar van het gebouw een afschrift van het energielabel aan de nieuwe huurder geven. Bij verkoop ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar. Sinds 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deze verplichting. De bestuurlijke boete kan oplopen tot 20.250,-.

Voor welke bedrijfspanden geldt deze verplichting?

O.a. winkelpanden, kantoorpanden, bedrijfsverzamelgebouwen, horeca, gezondheidszorg, panden voor sportgebruik en onderwijs.

Hoe werkt het?

Voor utiliteitsgebouwen verloopt de registratie van het energie label anders dan voor woningen. U hebt hiervoor een energieadviseur nodig. De adviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken tijdens een opname op de locatie. Deze kenmerken worden ingevoerd in een software programma en wordt een Energie Index (EI) berekening gemaakt. De adviseur laat het energielabel registreren bij het RVO. Daarna ontvangt u als gebouweigenaar een energielabel en is het label geregistreerd in diverse openbare databases, zoals het kadaster. Er wordt gewerkt volgens de BRL 9500.

Wilt u meer dan alleen een energielabel?

Dat kan altijd. YES Energie biedt een breed pakket van onderzoek en advies aan. Tegen een aantrekkelijke prijs.

Voor het maken van een offerte zijn de volgende gegevens benodigd:

  • Gegevens eigenaar/contactpersoon
  • Adres van het pand en functie
  • Tekeningen van het pand (indien aanwezig) of grootte van het pand.

Na goedkeuring van onze offerte en het aanleveren van alle gegevens kan binnen een week uw energielabel geregistreerd zijn.

Tarieven vanaf 350,- ex btw per object.

Onze adviseurs mevrouw L. Bulkens (EPA-U en EPA-W gecertificeerd) en dhr. J.H. Meinema (EPA-U adviseur i.o.) beantwoorden graag al uw vragen.

Mail je vraag

 

Waarom een energielabel?

Het label laat de energieprestatie van het gebouw zien. Ook maakt het energielabel duidelijk welke standaard energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklasse bij bestaande bedrijfsgebouwen loopt van G (nog veel besparingsmogelijkheden) naar A (weinig besparingsmogelijkheden). Bij zeer energiezuinige panden kan het label worden verhoogd naar A++++. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. De introductie van het energielabel draagt bij aan het behalen van de doelstellingen van het Nationale Energieakkoord.