Per 1 juli compenseert Nederland de hoge energieprijzen

4 april 2022 -
Per 1 juli compenseert Nederland de hoge energieprijzen
Ben je particulier vastgoedbezitter, stichting of vereniging? Dan profiteer je van deze regelingen. Per 1 juli verlaagt de overheid de btw op energie voor een periode van zes maanden: van 21 procent naar 9 procent. Daarnaast stelt het kabinet voor om ook de accijns op benzine en diesel te verlagen met 21%, per 1 april. Het kabinet heeft besloten dat de stijging van de energieprijzen moet stoppen, om zo de koopkracht te verbeteren.

Je hebt het zelf vast en zeker al gemerkt: de energieprijzen zijn op dit moment absurd hoog. Sommige mensen betalen nu het driedubbele voor dezelfde hoeveelheid energie. Het kabinet vindt dit te ver gaan.

Door de stijgende energieprijzen daalt de koopkracht naar verwachting met 2,7%. Na dit jaar zou de koopkracht zich weer positief moeten ontwikkelen. Het kabinet heeft daarom gezocht naar tijdelijke oplossingen en hoopt hiermee bedrijven en particulieren tegemoet te komen.

Wat gaat er veranderen?

Dit zijn de maatregelen die het kabinet voor het komende half jaar voorstelt:

  • De btw op energie gaat per 1 juli van 21% naar 9%;
  • Het kabinet verhoogt de eenmalige energietoeslag naar 800 euro voor mensen met een inkomen rond het bijstandsniveau;
  •  Het kabinet verlaagt de accijns op benzine en diesel met 21% per 1 april 2022. Dat betekent voor benzine een verlaging van 17,3 cent per liter en voor diesel 11,1 cent per liter;
  • Het kabinet haalt het budget van 150 miljoen euro dat bestemd was voor 2026 naar voren, om huishoudens met een laag inkomen te helpen bij energiebesparende maatregelen.