Netcongestie: zo gaan we samen overbelasting tegen

1 januari 2024 -
Netcongestie: zo gaan we samen overbelasting tegen

Langzaam maar zeker zet de energietransitie in Nederland door. Zo gaan veel huishoudens van het gas af, en rijden er steeds meer elektrische auto’s op onze wegen. Een flinke uitdaging voor ons elektranet, want we gebruiken niet alleen meer stroom, we leveren ook steeds meer stroom terug. Dit zorgt voor overbelasting van het net. Dat noemen we ook wel netcongestie. Hoe gaan we daarmee om? Onze Rense Volmerink, coördinator energieprojecten, vertelt je er meer over.

In Nederland beschikken we over een groot elektranet. En dat is ook nodig met een sterke stijging in vraag en aanbod van elektriciteit. Door de sterke toename van elektrische huishoudens en auto’s is de vraag groter dan ooit. Maar ook het aanbod aan elektriciteit groeit snel met de aanleg van zonnepanelen en windparken.

Schijnt de zon heel veel? Dan produceer je al snel meer energie dan je zelf kunt gebruiken, die je vervolgens wilt terugleveren aan het net. Te veel vraag en aanbod kan het elektranet niet aan, en dan ontstaat er dus overbelasting: netcongestie. 2021 was het eerste jaar met netoverspanning, inmiddels komt het langzaam steeds vaker voor. “Om het probleem voor te zijn, moeten we dan ook nu al werken aan oplossingen”, legt Rense uit. “En daar helpen we je bij YES graag bij.”

Denken in mogelijkheden
“Bij YES kijken we op welke manieren we mensen toch kunnen voorzien in hun energiebehoefte, zonder het net te overspannen. Een mooie optie is bijvoorbeeld de aanschaf van precies het juiste aantal zonnepanelen. Dat werkt zo: samen met jou bepalen we je energiebehoefte. Vervolgens geven we je een advies, waarin we aangeven hoeveel zonnepanelen je kunt aanleggen om precies te voorzien in je energiebehoefte, maar zonder het elektranet te overspannen. Zo voorzie je zelf in je eigen elektriciteitsbehoefte, en ben je niet afhankelijk van de vraag en het aanbod op het net.”

Heb je al zonnepanelen, maar benut je ze niet optimaal? Heb je bijvoorbeeld een energieoverschot dat je wilt terugleveren aan het net, maar wat het elektranet niet altijd aankan? Ook dan denkt YES met je mee: “Een andere service die we aanbieden is de optimalisatie van je paneelinstallatie. Door bijvoorbeeld een tweede, kleinere meter te plaatsen kun je vaak wel je energieoverschot terugleveren aan het net. En natuurlijk zorgen we dan dat je de hoogste terugleveringstarieven krijgt. Zo heb je optimaal rendement op je paneelinstallatie. Of wil je jouw stroomoverschot liever terugleveren aan een ander pand naar keuze? Dat kan natuurlijk ook!”
Rense gaat verder: “Een andere mogelijkheid is het plaatsen van een accu of batterij naast je huis. Je elektriciteitsoverschot verplaatst dan naar deze accu, en zo kun je gebruik blijven maken van je eigen energie. Dat is slim omgaan met netcongestie, en toch voldoen aan je energiebehoefte.”

Energie-experts
Zo zie je: congestiemanagement is belangrijker dan ooit. Het belangrijkste voor YES is dan ook om hun klanten te helpen met alles op het gebied van energie. “Of het nou gaat om energiecontracten of de optimalisatie van paneelinstallaties: wij zitten dagelijks in de energiewereld en hebben dan ook de kennis en kunde in huis om onze klanten volledig te ontzorgen.”
YES houdt alle ontwikkelingen op de energiemarkt bij, zodat hun kennis altijd up-to-date is, legt Rense uit. “Dat maakt ons echte energie-experts, daar ligt onze kracht. En dat doen we natuurlijk samen met de klant. Heeft een klant een bepaalde wens? Dan veren wij mee. We geven advies over de beste aanpak, met de behoeften van de klant in ons achterhoofd.”

Verandering begint bij jezelf
Het grootste probleem op dit moment? “Dat er op bepaalde momenten te veel vraag of aanbod is”, vertelt Rense. “De momenten waarop het net het meest overspannen is, is in de ochtend als mensen opstaan. En aan het einde van de middag, rond een uur of 6, als mensen thuiskomen en gaan koken.”
Het advies van YES is dan ook om zelf bewust bezig te zijn op welke momenten je stroom gebruikt. Het oude, bekende gezegde klopt hierbij echt: meten is weten. “Wij proberen een bijdrage te leveren aan deze bewustwording door het energiegebruik van onze klanten inzichtelijk te maken met portals. Want als je eenmaal inzicht hebt in je eigen gebruik, kun je zien waar verbeterpunten en mogelijkheden zijn. Heb je als MKB’er bijvoorbeeld laadpalen voor je bedrijfsauto’s? Dan zul je zien dat iedereen ’s ochtends bij aankomst meteen de auto wil opladen. Maar door het opladen meer te verdelen, verdeel je ook meteen je energieverbruik meer. En voorkom je netcongestie.”

Heb je vragen over netcongestie of de maatregelen die je daartegen kunt nemen? Neem dan gerust contact op! We zijn op de hoogte van de laatste veranderingen en ontwikkelingen in de energiemarkt. Rense helpt je graag op weg.