Nederland en Duitsland slaan de handen ineen: samen gaswinnen op de Noordzee

6 juni 2022 -
Nederland en Duitsland slaan de handen ineen: samen gaswinnen op de Noordzee

De Russische inval in Oekraïne heeft een hoop nare gevolgen met zich meegebracht. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat Nederland en Duitsland hun handen ineen slaan om zelf gas te winnen in de Noordzee.

Voor het Nederlandse deel van de gaswinning is inmiddels een vergunning verleend. De Duitsers werken aan een versnelde procedure voor de vergunningsverlening. Eind 2024 wordt vanaf het nieuwe productieplatform in de Noordzee het eerste gas gewonnen.

Project GEMS

Het gasproject ligt 20 kilometer ten noorden van het Nederlandse Waddeneiland Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. Het deel dat nu een vergunning krijgt, kan 5 miljard kubieke meter gas opleveren. Het hele gebied zou zelfs 60 miljard kubieke meter winbaar aardgas bevatten. Om het gas op land te krijgen wordt er een pijpleiding aangelegd. Ook komt er een kabel naar een Duits windpark in de buurt voor de elektriciteitsvoorziening op het platform.

Boorspoeling

Om de negatieve effecten op het milieu te beperken, wordt de boorspoeling niet geloosd en wordt water dat vrijkomt bij de productie door een extra filter gereinigd, voordat het geloosd wordt.

Het nieuwe gasveld zal niet het laatste zijn. Deze zomer gaat er een voorstel naar de Tweede Kamer waarin wordt voorgesteld om gaswinning in diverse kleine gasvelden in de Noordzee versneld door te voeren.