Energieleveranciers brengen namens de overheid bij elke elektriciteitsaansluiting energiebelasting in rekening. Als er bij die aansluiting sprake is van een verblijfsfunctie (woonhuizen, kantoren, scholen of restaurants bijvoorbeeld) dan heb je recht op vermindering energiebelasting. In 2020 is het jaarbedrag van die vermindering gestegen van 311,62 euro per aansluiting naar 527,17 euro.Energieleveranciers brengen namens de overheid bij elke elektriciteitsaansluiting energiebelasting in rekening. Als er bij die aansluiting sprake is van een verblijfsfunctie (woonhuizen, kantoren, scholen of restaurants bijvoorbeeld) dan heb je recht op vermindering energiebelasting. In 2020 is het jaarbedrag van die vermindering gestegen van 311,62 euro per aansluiting naar 527,17 euro.
Waarom heffingskorting?
De heffingskorting op energiebelasting is een jaarlijks vaststaand bedrag dat per elektriciteitsaansluiting in mindering wordt gebracht op de energiebelasting die je moet betalen. Op die manier wil de overheid kleinere afnemers en huishoudens met een laag verbruik tegemoet komen en zo de energierekening voor iedereen betaalbaar houden.
Huishoudens met een lager energieverbruik gaan er sinds 2020 meer op vooruit ten opzichte van 2019 dan huishoudens met een hoger verbruikt, stelt het CBS. Dit komt doordat iedereen, ongeacht verbruik, dezelfde hogere heffingskorting krijgt: 216 euro. Dit vaste voordeel werkt minder door naarmate de energierekening hoger is, omdat verbruik van gas en elektriciteit zwaarder wordt belast.
Die korting geldt daarnaast alleen voor locaties die een verblijfsfunctie hebben. Daarvoor moet de ruimte overdekt zijn en mensen moeten er ook langere tijd kunnen verblijven (wonen of werken bijvoorbeeld). Woningen die bij een VvE horen hebben ook vaak een eigen elektriciteitsaansluiting en komen daardoor meestal ook in aanmerking voor heffingskorting. Elektriciteitsaansluitingen van een VvE voor algemene voorzieningen als een hal of entree hebben geen recht op korting.
Heb jij recht op meer korting?
Deze korting op energiebelasting wordt standaard toegepast door de leverancier op elke energiefactuur. Maar wat als de leverancier dit verzuimt? Of als je recht hebt op méér heffingskorting? In 13% van de gevallen die wij onderzoeken blijkt dat onze klant meer geld terug kan krijgen.
Wil je weten of jouw energiefactuur wél de juiste korting bevat?