Kabinet wil btw op zonnepanelen terugbrengen naar nul procent

4 april 2022 -
Kabinet wil btw op zonnepanelen terugbrengen naar nul procent

Ben je van plan om zonnepanelen te nemen? Dan kun je beter nog even wachten. Het kabinet wil namelijk de btw op de levering en installatie van zonnepanelen op of bij woningen per 1 januari 2023 terugbrengen naar 0.

Op dit moment geldt er nog een btw-tarief van 21 procent, een enorm verschil dus. Maar wist je dat je een deel van die 21 procent of soms zelfs de gehele btw kan terugvragen? Particuliere houders van zonnepanelen kunnen de btw terugvragen door zich te registreren en aangifte te doen, omdat ze als een kleine ondernemer stroom tegen vergoeding aan het energiebedrijf leveren.

Thuisbatterij en warmtepomp wél met btw
Niet alle duurzame maatregelen vallen in de nieuwe plannen onder het nultarief. Zo blijft er wel btw op thuisbatterij en waterpompen. Werkzaamheden die niet direct noodzakelijk zijn voor het aanbrengen en goed functioneren van de zonnepanelen, zoals het installeren van een warmtepomp of een thuisbatterij, vallen niet onder installeren. Voor deze producten is dus wél het reguliere btw-tarief van 21 procent van toepassing.

Onder voorbehoud
Het kabinet wil van de heffing af, omdat deze zorgt voor administratieve lasten voor particulieren en de Belastingdienst. Maar ze waarschuwen wel: het plan is afhankelijk en onder voorbehoud van budgettaire haalbaarheid, de uitkomsten van de huidige consultatie en een uitvoeringstoets. Op dit moment kunnen ze namelijk die mogelijke financiële bezwaren nog niet volledig inschatten.