Kabinet compenseert deel van hoge energieprijzen

2 februari 2022 -
Kabinet compenseert deel van hoge energieprijzen

Het zal je niet zijn ontgaan: de energieprijzen stijgen enorm. Voor de meeste huishoudens én mkb-bedrijven betekent dat maandelijks extra hoge vaste lasten. Om iedereen tegemoet te komen, heeft het kabinet besloten om een deel van de hoge energieprijzen eenmalig te compenseren. Hoe ze dat willen realiseren leggen we je graag uit.

We vertelden je al eerder over de stijgende energieprijzen. Daarom heeft het kabinet besloten om gedeeltelijk de hoge energierekeningen te compenseren via de energiebelastingen. Zo komt er een verlaging van het belastingtarief op stroomverbruik en extra korting op de energiebelasting.

Energiebelasting op stroom daalt

De energiebelasting op stroom daalt in 2022 met 6,9 cent per kWh inclusief btw. Hoeveel jou dat precies scheelt, hangt af van hoeveel stroom je gebruikt. Gas wordt echter duurder, want de energiebelasting hierop stijgt in 2022 ongeveer 2 cent per m³ gas. Zo wil het kabinet gasverbruik verder terugdringen en duurzame energiebronnen stimuleren.

Wat verandert er voor jou?

Kortom: de energieprijzen zijn enorm gestegen hiervoor wil het kabinet jou tegemoet komen. Deze compenseert daarom een deel van de hoge kosten. Dit betekent dat je minder energiebelasting hoeft te betalen, maar dat je ten opzichte van afgelopen jaren wel meer betaalt voor energie. Hoeveel ieder huishouden of bedrijf precies gaat betalen, hangt onder meer af van het type contract met de energieleverancier en het energieverbruik.