Gasprijzen blijven stijgen

11 november 2021 -
Gasprijzen blijven stijgen

Misschien is het je al opgevallen dat gasprijzen flink aan het schommelen zijn de laatste jaren. Vanaf januari zijn de gasprijzen fors gestegen en daarmee ook de stroomprijzen. De oorzaak? Afgelopen winter was de gasvraag hoger dan gewoonlijk door de relatief koude winter. Daarnaast is er sprake van een verminderde gastoevoer vanuit verschillende landen, waardoor de gasopslagen in Europa lager zijn dan normaal.

Energiebedrijven zijn bang voor gastekorten bij een nieuwe koude winter. Ze vrezen voor een verdere verhoging van de gasprijzen door de stijgende markt en zijn door de grote onzekerheid terughoudender met het aanbieden van verschillende contracten. Het gevolg? Extreme prijzen voor gas. En dat zie je terug aan jouw stijgende energierekening.

Toekomstverwachting

De verwachtingen zijn dat in de loop van 2022 de gasprijzen weer zullen dalen. De opening van de nieuwe pijpleiding Nord Stream 2 vanuit Rusland naar West-Europa biedt namelijk een uitweg voor het gastekort. Als Duitsland de pijpleiding goedkeurt, heeft Europa volgens Poetin heel snel extra gas. In Berlijn en Brussel worden momenteel de verschillende aspecten van deze politiek gevoelige oplossing beoordeeld. Als de pijpleiding doorgaat, komt er weer meer gas op de markt in Europa en zullen de prijzen dalen.

YES houdt de schommelingen in de gas- en stroomprijzen nauwlettend in de gaten en biedt verschillende tariefsvormen aan. Van langdurige vaste prijzen tot flexibele tarieven per kwartaal. Afhankelijk van jouw wensen, verbruikspatroon en de externe factoren adviseren we welk product het beste past bij jouw situatie.