Energiebelasting: wat kunnen we verwachten?

12 december 2022 -
Energiebelasting: wat kunnen we verwachten?

Zoals we allemaal weten, zijn de energieprijzen de afgelopen tijd buitengewoon gestegen. Het kabinet heeft besloten dit gedeeltelijk te compenseren door o.a. een energiekorting toe te passen in november en december 2022. Daarnaast stelt de overheid een voordeliger energieplafond in voor elektriciteit per 1 januari 2023.

Het kabinet heeft bij de uitwerking van het tijdelijke prijsplafond besloten dat het maximumtarief voor elektriciteit wordt verlaagt tot € 0,40 per kWh. Dat was eerder € 0,70. Daarnaast wordt het elektriciteitsverbruik dat onder het prijsplafond valt verhoogt van 2.400 kWh tot 2.900 kWh. Hierdoor ga je als huishouden of kleinverbruiker nog minder betalen. Met deze invulling blijft de prikkel om energie te besparen bestaan en sluit het plafond beter aan bij huishoudens die verwarmen met een (hybride) warmtepomp. Waardoor er meer elektriciteit en minder gas wordt gebruikt.

Voor wie geldt dit voordelige plafond?
Volgens de site van de Belastingdienst zal het prijsplafond gelden voor alle kleinverbruikers. Naast huishoudens gaat het om winkels, zzp’ers, verengingen en een deel van het kleine mkb. Daarnaast gaat het kabinet een gerichte compensatieregeling uitwerken voor het energie-intensieve mkb. De details hiervan worden later bekend gemaakt.

Houd hiervoor de volgende website in de gaten: Gerichte ondersteuning energie-intensief mkb met TEK-regeling | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Extra heffingskorting
De prijs die tegenover het plafond staat, is een stijging van de energiebelasting per januari 2023. Beheer je een complex waar meerdere huisnummers achter één elektrameter zitten? Dan kan YES deze energiebelasting tot maximaal 5 jaar terugvorderen!

LET OP: Als VvE kom je hier ook voor in aanmerking.

Dien direct je aanvraag in!