Roofclix is een multifunctioneel systeem, dat bestaat uit harde, witte kunststofelementen. Deze kun je aan elkaar klikken en op platte daken bevestigen. “Zo verander je een éénlaags dak in een drielaags daksysteem”, legt Ton uit. De Roofclix vormen de eerste laag. De witte platen reflecteren 70 tot 80% van de zonnestralen. De tweede laag bestaat uit een licht geventileerde spouw, die ervoor zorgt dat het dak zelf, de derde laag, altijd de schaduwtemperatuur heeft. Hierdoor is het temperatuurverschil tussen het dak en de binnenruimte veel kleiner, waardoor het dak minder warmte naar binnen afstraalt. Het gevolg? Een beter woon-, werk- en leefklimaat.
De uitvinding is zeker in grotere steden hard nodig, stelt Ton. Want daar wordt de temperatuur in de zomer nog veel hoger. Dat noem je ook wel het hitte-eilandeffect. Doordat in een stad meer steen en donkere materialen als asfalt worden gebruikt, wordt het zonlicht veel meer geabsorbeerd. Het gevolg: de temperatuur kan wel tot 4 graden hoger worden dan in omliggende landelijke gebieden. Ton: “Dat effect ga je sterk tegen met Roofclix, omdat een groot deel van het zonlicht op de daken wordt weerkaatst.”
Geen airco meer nodig
Vaak zie je dat gebouwen met een plat dak hun isolatiewaarde gaan verhogen, om zo een beter binnenklimaat te creëren. Ton: “Maar daardoor kan de warmte die in het gebouw geproduceerd wordt, er ook niet meer uit. De enige oplossing is dan een dure airco aanbrengen. En dat zie je nu overal in bijvoorbeeld scholen en kantoorpanden. Door de isolatie op te krikken, krijg je er voordat je het weet dus een nieuw probleem bij. Die isolatie voelt in januari misschien heel fijn, maar in maart wordt het binnen alweer te warm.”
Ton: “Met Roofclix heb je geen betere isolatie en dure airconditioning meer nodig. Want door zonlicht te reflecteren, wordt het dak zelf een stuk minder warm. Daardoor kan er ook minder warmte afgegeven worden aan het binnenklimaat.” Zo kan een dak zonder Roofclix op een hete dag in augustus wel 60 tot 80 graden worden, terwijl datzelfde dak mét Roofclix niet warmer wordt dan 30 graden, de schaduwtemperatuur van die dag. En in de winter? Dan zorgt de luchtkamer tussen Roofclix en het dak (die functioneert als een isolatielaag), er voor dat het dak ’s nachts niet te koud wordt. “Daardoor hoef je in de wintermaanden de verwarming niet zo hoog te zetten.”
Goede combinatie met zonnepanelen
Het Roofclix-systeem vormt een slimme combinatie met zonnepanelen, legt Ton uit. “Ze werken onder andere heel goed samen met de nieuwe generatie zonnepanelen: de bi-facials. Dat zijn zonnepanelen die aan beide kanten het zonlicht opvangen en omzetten naar energie. Daardoor is de opbrengst hoger.” Voor deze zonnepanelen is het onder andere belangrijk dat het dak waarop ze staan, het licht goed weerkaatst. Het witte Roofclix-systeem past daar dus perfect bij.
Ook zorgt het Roofclix-systeem ervoor dat de lucht boven het dak veel minder warm wordt. Ton: “En hoe koeler een zonnepaneel blijft, hoe meer warmte deze op kan nemen.” Verder zijn de Roofclix-panelen brandwerend. Een gegeven waar verzekeraars blij van worden, want dan neemt de brandveiligheid van je gebouw met zonnepanelen toe.
Een ander bijkomend voordeel is dat je dak een stuk langer meegaat. Normale dakbedekking veroudert door Uv-straling en door grote afwisseling tussen hoge en lage temperaturen. De Roofclix-platen houden de Uv-straling tegen én zorgen dat de hoogste en laagste temperatuur veel dichter bij elkaar komen te liggen. Ton: “Zo gaat je dak wel 50 jaar mee, in plaats van de gebruikelijke 15 jaar.”