Duurzame verlichting met het Nijmeegse merk Leddy’s

2 februari 2021 -
Duurzame verlichting met het Nijmeegse merk Leddy’s

Wil je een gemakkelijke duurzame verandering maken aan je bedrijfspand of woning? Vervang je gloei- en halogeenlampen dan eens door led-verlichting. Het Nijmeegse bedrijf Wijnhovens ontwikkelde daar het merk Leddy’s voor. En dat gaat nog een stapje verder: de slimme lampenlijn verving de standaard plastic verpakking voor een duurzame kartonnen variant. Back-office medewerker Jurre Renkens vertelt het verhaal achter Leddy’s.

Wijnhovens houdt zich bezig met verduurzaming met een eerlijk rendement, bijvoorbeeld op het gebied van led-verlichting en zonnepanelen. Het bedrijf levert met Leddy’s plasticvrije led-verlichting. Want waarom zou je duurzame verlichting verpakken in een plastic doosje? Jurre: “Eigenlijk is dat heel raar. Want je wilt toch het liefst dat het totale product zo duurzaam mogelijk is?’’ En dat is niet het enige: de lampen van Leddy’s worden direct geïmporteerd vanuit de producenten in Azië. “Zo willen we alle tussenschakels elimineren en het product zo transparant mogelijk aanbieden, voor een eerlijke prijs”, legt Jurre uit. “Daarnaast kiezen we voor de trein als transportmiddel. Voor het transport van goederen over die afstand is dat de meest duurzame keuze. Veel beter dan met de boot of het vliegtuig bijvoorbeeld.”

Duurzame oplossingen

Duurzaamheid, kwaliteit en transparantie zijn dan ook heel belangrijk voor Wijnhovens. Eigenaar Maikel Wijnhoven is met zijn bedrijf gespecialiseerd in led-verlichting en het verkopen en installeren van zonnepanelen. Meedenken met de klant is daarbij heel belangrijk. “We begeleiden altijd het gehele traject”, aldus Jurre. “Van subsidieaanvragen tot meedenken over oplossingen en het uitvoeren van energiemetingen.”

Wijnhovens is één van de samenwerkingspartners van YES Energie Advies. Jurre: “We doen bijvoorbeeld veel energiemetingen voor bedrijven. Daarvoor werken we samen met YES. En als ze bij YES Energie Advies klanten hebben die bijvoorbeeld interesse in led-verlichting hebben, dan komen die weer bij ons uit. Voor ons is dit een hele fijne samenwerking, want op die manier kunnen we beide ons servicepakket blijven uitbreiden.”

Goed voor planeet én portemonnee

Er is steeds meer behoefte aan duurzame oplossingen, merken zij bij Wijnhovens. “Vanuit de overheid komen steeds meer eisen waar bedrijven zich aan moeten houden. En onder andere daardoor stijgt de vraag naar duurzaamheidsoplossingen.”  Duurzaamheid gaat altijd gepaard met een rendement. Op basis van de besparing kun je berekenen wanneer je de investering hebt terugverdiend. Jurre: “Dat maakt het aantrekkelijk voor bedrijven. Want het is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de portemonnee.”

Wijnhovens bestaat inmiddels zo’n 3 jaar. Jurre: “En het wordt steeds groter. Meer en meer bedrijven, sportclubs en overheidsinstellingen weten ons te vinden. De Leddy’s consumentenverlichting verkopen we veel via bol.com, maar liggen ook bij diverse retailers in Nijmegen en de rest van Nederland. Op dit moment hebben we samenwerkingen met een paar grote vastgoedpartijen en werken we aan contracten met supermarktketens. Door dat soort klussen kan ons bereik in rappe tijd een heel stuk groter worden.’’