De gasprijzen gaan door het dak de laatste tijd. De oorzaak? Vorige winter was de gasvraag hoger dan gewoonlijk door de relatief koude winter. En als de vraag hoger is dan het aanbod, stijgen de prijzen. Ook besloot het kabinet om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk af te bouwen, waardoor we afhankelijker zijn van gastoevoer uit andere landen. En laat die nu net ook weer verminderd zijn. Dit alles zorgt er voor dat de prijzen stijgen. In oktober waren de gasprijzen zelfs bijna 11 keer zo hoog als een jaar eerder!
Inmiddels zijn de prijzen weer wat gedaald, maar nog steeds een stuk hoger dan normaal. En dat merk je in je energierekening voor je eigen huis of je misschien je zakelijke pand. Met een aantal duurzame aanpassingen kun je er voor zorgen dat die rekening weer wat lager wordt. Win-win, want goed voor je portemonnee én het milieu!ð
1. Ga isoleren!
Heeft jouw pand of woning een laag energielabel? Dan is het interessant om te investeren in goede dak-, muur- en vloerisolatie. En wat dacht je van HR++ glas? Allemaal manieren om je huis in de winter zo warm mogelijk te houden zonder verwarming of in de zomer zo koel mogelijk zonder airco. En ja, deze aanpassingen kosten geld. Maar met de gasprijzen van nu is de terugverdientijd ook steeds korter. En wist je dat je misschien ook wel in aanmerking komt voor subsidie?
2. Wek zelf energie op
Wil je niet meer zo afhankelijk zijn van de fluctuerende gasprijzen? Wek dan je eigen energie op. Bijvoorbeeld met zonnepanelen, een warmtepomp of misschien wel een windmolen. Kun je jouw (bedrijfs)dak volleggen met zonnepanelen? Dan scheelt je dat een hoop energiekosten. Misschien kun je uiteindelijk wel helemaal van het gas af.
Zowel voor huishoudens als voor bedrijven zijn er vaak aantrekkelijke subsidies in omloop en ook hier geldt: met de gasprijzen van tegenwoordig is de terugverdientijd een stuk korter.
3. Bespaar met verlichting
Heb je al eens aan led-verlichting gedacht voor je kantoor of huis? In de winter wordt het vroeg donker, dus heb je lang de lampen aan. En hoe langer verlichting aanstaat, hoe hoger het energieverbruik. Vervang je gloeilampen door led-verlichting van minimaal klasse A en bespaar geld!
4. Slim verwarmen
Heb je al eens gedacht aan (elektrische) vloerverwarming? Dat bespaart een hoop energiekosten, want gas is duurder dan stroom. Vind je de investering te hoog? Denk er dan eens aan om de verwarming in ruimtes waar niet veel mensen komen wat lager te zetten. Tip: gebruik de vriesstand! Zo weet je zeker dat de leidingen niet kapotvriezen in de winter.
5. Voorkom sluipverbruik
Sluipverbruik is zonde! Want wist je dat stekkers die in het stopcontact zitten of apparaten op standby-stand toch nog stroom verbruiken? Zet ze dus altijd uit. En als je toch bezig bent: check ook eens het energielabel van je apparaten. Als je een nieuwe vriezer, koelkast of ander groot apparaat aanschaft, let dan altijd op het energielabel. Wat duurder bij de aanschaf, maar op de lange termijn bespaar je flink.