Aandacht voor je zonnepanelen

11 november 2021 -
Aandacht voor je zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Naast de voordelen die het gebruik van zonnepanelen voor het milieu heeft, bespaar je ook op je energiekosten. Maar om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal werken, moeten deze wel af en toe worden schoongemaakt. In dit artikel belichten we dit onderwerp dat nog vaak over het hoofd wordt gezien.

Waarom moet je zonnepanelen reinigen?

De vraag over het nut van het reinigen van zonnepanelen heeft geen eenduidig antwoord. De één zal je vertellen dat het een jaarlijkse must is en de ander zegt dat de Nederlandse regenbuien al het vuil er vanzelf afspoelen. Ons antwoord ligt in het midden hiervan. Zonnepanelen hoeven niet jaarlijks schoongemaakt te worden, maar zonder reinigingsbeurt zul je wel te maken krijgen met rendementsverlies. Vervuiling die zich ophoopt op zonnepanelen kan het rendement van een zonnepaneel al na één jaar met 5 procent verlagen. Geen schrikbarend hoog getal, maar afhankelijk van de grootte van een zonnepark kan het flink optellen.

Dit getal loop ook op wanneer de zonnepanelen vlakbij een drukke weg, kanaal of vliegroute zijn geplaatst en wanneer er veel roet in de lucht zit. Industrie of houtkachels van buren kunnen hier bijvoorbeeld voor zorgen. Een reinigingsbeurt is ook vaker nodig wanneer de hellingshoek van de panelen vrij klein is, waardoor vuil minder goed wegspoelt.

Ons advies? Af en toe die zonnepanelen reinigen dus!  

Aandachtspunten bij het reinigen

Safety first: Schakel voordat je begint met reinigen, je zonnepanelensysteem helemaal uit. Zonnepanelen maak je het beste schoon met een zachte borstel, ontkalkt of demiwater en het liefst met een biologisch schoonmaakmiddel. Een hoop vuil kan vaak al worden afgespoeld met een tuinslang. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil is het gebruik van een spons of schrobber de oplossing. Controleer eerst goed of het wel nodig is om dergelijke middelen erbij te halen. Want waar een tuinslag voldoende is, is het beter om schrobben of borstelen achterwege te laten, om mogelijke schade te voorkomen.

Let op: Gebruik in ieder geval géén bijtende schoonmaakmiddelen of een schurende borstel! Dat kan de vuilafstotende coating van de zonnepanelen beschadigen, waardoor de opbrengst juist afneemt.